








Volg met onze wijnkalender de route van de edele wijndruiven vanaf het terroir tot aan de excellente wijn die bij u in het glas geserveerd wordt. De verschillende wijnhuizen verzetten het hele jaar door noeste arbeid, om vervolgens ook u te kunnen trakteren op hun beste wijnen.
Beste wijnvrienden,
Het snoeien en opbinden van wijnstokken in de wijngaarden wordt tijdens de eerste zonnige dagen gevolgd door inzaaiingen met blijvend groen in de tussenliggende delen tussen de rijen met wijnranken. Dit gezaaide groen bloeit in rap tempo.
Maar vanwaar dit sappig bloeiende groen in de wijngaard? Zijn wijnboeren wellicht verzot op een dergelijke bloemenweelde tussen hun goed onderhouden wijngaard? In deze blog vindt u de reden voor ook het bodem bedekkend groen in de wijngaard.
Afhankelijk van de wijnboer worden in het voorjaar, of zelfs reeds in het late najaar verschillende zaadmengsels gezaaid. De meest voorkomende mengsels zijn het Wolff-mengsel, speciaal bedoeld als onderbegroeiing en het Rummel-mengsel, wat een kruidenmengsel is. Dit mengsel is speciaal ontwikkeld door de biologische wijnboer Klaus Rummel.
Belangrijkste componenten van de zaadmengsels zijn ongetwijfeld de vlinderbloemigen / peulvruchten, daar deze mengsels het bijzondere vermogen hebben stikstof uit de lucht om te zetten in voor planten beschikbaar bodemstikstof. Tot deze ‘leguminosen’ (vlinderbloemigen) behoren vooral verschillende soorten klaver, maar ook wikke, lupine en erwten.
Doel van vergroening is echter niet alleen het verrijken van de bodem met stikstof. Veel wijnboeren zijn ook begaan met de algemene bodemgezondheid en de biodiversiteit. Een gevarieerde beplanting zorgt ervoor dat nuttige insecten, zoals roofmijt, in de wijngaard kunnen overleven. Dit helpt wijnboeren de wijnstok te beschermen tegen plagen, zoals bladluis. Ook de wortels van het groen tussen de rijen wijnranken spelen een belangrijke rol. Dit stabiliseert namelijk de bodem en gaat bodemerosie tegen. Bovendien wordt grond losgewerkt. Zo wordt met behulp van regenwormen en andere bodembewoners een belangrijke humuslaag gevormd.
Hoewel het in eerste instantie erop lijkt dat een wijngaard met gevarieerd groen er erg slordig en niet goed onderhouden eruitziet en daarentegen een wijngaard met puur gazongroen er wel erg netjes en voorbeeldig uitziet, is het dus eigenlijk precies andersom. Een net gazonnetje levert geen voedsel voor wijngaarddieren zoals voor honingbijen en helpt bovendien ook niet bodemerosie te voorkomen, daar puur alleen dit gras niet echt diep wortelt.
Maakt u vanaf nu weer een wandeling in de wijngaarden en ziet u een ‘rommelige’ wijngaard, dan weet u dus vanaf nu dat juist daar iets wordt gedaan voor ons milieu, voor een grotere biodiversiteit in de bodem en daarmee uiteraard ook voor de wijngaard, voor de wijnstokken en bovenal voor de wijndruiven zelf.
De wijnen zijn verkrijgbaar via onze website www.maximuswijnimport.nl
Gratis en directe verzending vanaf het wijnhuis bij u thuis!
Geldig bij afnamehoeveelheid deelbaar door 6 uit het assortiment van één wijnhuis.
Met hartelijke groet,
Jeroen Escherich
Maximus wijnimport