Blog Post

Druivenoogst 2020 gestart!

Jeroen Escherich • 12 september 2020

Druivenoogst 2020 gestart!

Beste wijnvrienden,


Nu het einde van de zomer in zicht is, breekt langzamerhand in de wijngaarden de tijd van de druivenoogst aan.

De eerste rijpe druiven kunnen geplukt worden en vormen daarmee de beloning voor al het werk dat dit jaar 2020 door onze wijnbouwers in de wijngaarden is verzet.


De keldermeesters nemen de geplukte druiven met open armen in ontvangst en zorgen ervoor dat bij het wijnpersen de druiven voorzichtig worden verwerkt door deze zachtjes te kneuzen, zodat hieruit weer prachtige kwalitatief hoogstaande wijnen kunnen ontstaan.


Door de vroege rijping, de goede staat waarin de wijnranken nu verkeren en de gezonde druiven die deze wijnranken nu dragen, zijn de verwachtingen voor deze bijzondere jaargang 2020 hoog gespannen. Mooie fruitige witte wijnen en intensieve rode wijnen liggen daarmee in het verschiet. Echter, zoals altijd, is het weer uiteraard de belangrijkste factor voor de hoeveelheid en de kwaliteit van deze nieuwe jaargang en wij hopen dan ook dat het droge mooie weer nog even aanhoudt.   


De wijnoogst in dit jaar is natuurlijk sowieso een extra bijzonder moment, daar dit jaar voor ons allemaal en dus ook voor onze wijnmakers gedomineerd werd door het Covid-19 virus. Door de nodige beperkende maatregelen moesten ook de wijnhuizen onder meer hun vinotheken, een tijd lang gesloten houden en nieuwe manieren vinden om de wijn bij de consument te krijgen. Zij hadden daarbij ook te maken met lastigere omstandigheden voor de wijnbouwers, om de wijnvelden gedurende de belangrijke groeimaanden te bewerken, bewateren en te onderhouden.


Om plaats te maken voor de nieuwe jaargang in de wijnkelders hebben onze wijnmakers juist ook de afgelopen tijd de laatste wijnflessen voor ons afgevuld met de voorlaatste jaargang 2019, waarvan wij nu eerst mogen genieten tijdens deze laatste zomerse dagen richting de herfst.

Daarbij mogen wij ons dan alvast verheugen op de nieuwe wijn van onze wijnhuizen uit de wijnsteden en dorpen in de Pfalz die deze dagen, aan het eind van weer een dag druivenplukken, al ruiken naar de nieuwe vergistende wijnen!


Deze wijnen zijn verkrijgbaar via onze website www.maximuswijnimport.nl

Gratis en directe verzending vanaf het wijnhuis bij u thuis!

Geldig bij een afnamehoeveelheid deelbaar door 6 uit het assortiment van één wijnhuis.


Met hartelijke groet,

Jeroen Escherich

Maximus wijnimport

door Jeroen Escherich 8 februari 2025
Beste wijnvrienden, Het enorme aantal ingezonden wijnen onderstreept het succes van Duitse wijnen in Nederland. Zelfs dat van Riesling, de meest eigenzinnige van allemaal. De jonge Rieslings van goede producenten uit 2023 kunt u blind kopen; ze zullen niet teleurstellen. De dorpswijnen en topwijnen uit 2022 uit individuele wijngaarden, zoals GL, zeker ook niet. Daaronder zijn werkelijk geweldige wijnen, die zeker tien tot twintig jaar meegaan. En vergeet de zoete(re) Rieslings niet, die tegenwoordig minder aandacht krijgen, maar zonder twijfel tot de fijnste expressies van de druif en zijn herkomst behoren.
door Jeroen Escherich 1 november 2023
Beste wijnvrienden, Nog steeds borrelt en pruttelt het in de wijnkelders, maar wordt wel merkbaar minder. Sommige van onze wijnen zijn al volledig uitgegist en rusten nu nog in de tank om fruitige, frisse aroma's te ontwikkelen. Wat we tot nu toe geproefd hebben wijst op goede harmonieuze, sensationele en fruitige wijnen.
door Jeroen Escherich 1 oktober 2023
Beste wijnvrienden, Momenteel zitten we midden in de oogst waar een heel jaar naar toe is gewerkt! Zo zijn we in september begonnen met de druivenoogst van de diverse druivensoorten zoals Auxerrois, Acolon, Regent, St. Laurent, Dornfelder en Portugieser, gevolgd door Sauvignon Blanc, Chardonnay, de eerste Riesling en daarna de Spätburgunder. Terwijl verschillende Rieslings en andere druivensoorten nog een laatste rijpingskik aan de wijnranken ondergaan, beginnen de al eerder geoogste wijnen langzaamaan te gisten in de tanks.
door Jeroen Escherich 1 september 2023
Beste wijnvrienden, Het is begin september en onze wijnboeren staan al in de startblokken. Om het rijpingsproces van de druiven grondig te onderzoeken, vinden er in deze periode ter voorbereiding meerdere wijngaardinspecties plaats, waarbij er intensieve uitwisseling plaatsvindt over de komende voorbereidende maatregelen en de rijpende druiven.
Wijndruivengrootte update
door Jeroen Escherich 1 augustus 2023
Beste wijnvrienden, In de zomer zijn de wijnboeren druk bezig met het loofwerk, wat de kwaliteit van de wijnstokken en daarmee uiteraard de druiventrossen ten goede komt. Een van de kwaliteit verhogende maatregelen is het snoeien van zijscheuten, ook wel ‘dieven’ genoemd. Hierbij worden ongewenste scheuten gesnoeid, hetgeen is bedoeld om de groei van de wijnranken met de wijndruiven te bevorderen.
In onze proeverij komt de Pfalz heel sterk voor de dag
door Jeroen Escherich 29 juli 2023
Beste wijnvrienden, Dat Riesling, en dan vooral uit Duitsland en droog, populair is geworden, hoeven we niet meer te benadrukken. Want je móét tegenwoordig Duitse Riesling in je assortiment hebben, verschillende typen zelfs. Dat was 25 jaar geleden wel anders. Het is een triomf die er mag wezen. Belangrijk aandeel van het succes gaat naar de droge wijnen, met de Grosse Gewächse en andere individuele-wijngaardwijnen als boegbeeld. In onze proeverij komt de Pfalz heel sterk voor de dag, een rieslinggebied waar tegenwoordig heel droge wijnen gemaakt kunnen worden. Zoete Riesling, ook een absolute specialiteit van Duitsland, is beduidend minder gevraagd dan droge.
Onze wijndruiven zijn op dit moment al zo groot als een erwt!
door Jeroen Escherich 1 juli 2023
Beste wijnvrienden, Ontbladeren staat voor het deels verwijderen van het bladerdek bij de wijnstok. Inmiddels zijn wijnboeren in de wijngaarden al hiermee aan de slag gegaan om goede ventilatie van de wijnstok en gecomprimeerd zonlicht te kunnen garanderen. Dit proces, dat vaak machinaal wordt uitgevoerd, maar ook handmatig, is essentieel voor de jonge, groeiende druiven. Vooral in tijden van hevige regen drogen bessen moeilijk. Natte bessen zijn gevoelig voor Botrytis-rot en voor andere ziekten. Het intensere zonlicht, gegarandeerd door het ontbladeren, verhoogt de temperatuur in de bessen tijdens het rijpen. Hierdoor profiteren rode druivenrassen van het intensievere zonlicht en zo ontwikkelen zij een meer resistente schil met een mooie heldere kleur.
Bloesemknoppen vormen de basis voor de latere druiventrossen
door Jeroen Escherich 1 juni 2023
Beste wijnvrienden, In onze wijngaarden in en rondom Deidesheim, Forst, Mußbach en Ruppertsberg beginnen de wijnstokken te bloeien. Eind mei / begin juni komen de wijnstokken tot bloei. Om te kunnen bloeien hebben wijnstokken gemiddelde dagtemperaturen nodig van minstens 15° C, maar ze gedijen nog beter als de temperatuur rond de middag 20-25° C bedraagt.
door Jeroen Escherich 1 mei 2023
Beste wijnvrienden, Het snoeien en opbinden van wijnstokken in de wijngaarden wordt tijdens de eerste zonnige dagen gevolgd door inzaaiingen met blijvend groen in de tussenliggende delen tussen de rijen met wijnranken. Dit gezaaide groen bloeit in rap tempo.
door Jeroen Escherich 1 april 2023
Beste wijnvrienden, Loop je in dit jaargetijde door de wijngaarden, dan zie je vaak bruine kunststoffen meerkamerampullen aan wijnstokken hangen. Wat zijn dit voor ampullen en waartoe dienen deze?
Meer posts
Share by: