Blog Post

Geproefd en Gewogen

Sjoerd Pleijsier • 26 februari 2008

Sjoerd Pleijsier

S joerd Pleijsier is naast acteur, tekstschrijver en theaterregisseur ook wijnliefhebber en een wijnkenner.

Sjoerd Pleijsier is bij het grote publiek vooral bekend geworden vanwege zijn rol van Simon Stokvis in de KRO-comedy ‘Toen Was Geluk Heel Gewoon’ en speelt o.a. op dit moment de rol van Bovenmeester Maatsuyker in de Joop van den Ende Theaterproductie ‘Ciske de Rat – De Musical’.

In mei 2005 schreef Sjoerd Pleijsier het boek ‘La Vie en Rosé – Plezier met wijn’ met daarin een proeverij van 35 populaire rosé’s, daarbij is hij al jarenlang columnist voor het wijnmagazine ‘Perswijn’.

H ieronder de proefnotities van Sjoerd Pleijsier d.d. 26 februari 2008 naar aanleiding van het proeven van een aantal wijnen van de Winzerverein Deidesheim.

Van het zestal geproefde wijnen zijn er wat mij betreft duidelijk 2 winnaars, mooie behoorlijke en 1 mindere.


Op plaats nummer 6 komt de S pätburgunder Trocken 2005 (R002).

De eerste indruk was: buitengewoon licht. Erg droog en weinig smaak. Klein beetje rood fruit, klein beetje vanille. Beginnerswijn.

Proefde baksteen. Een dag later was hij veel beter. Had meer smaak. Kennelijk heeft hij veel lucht nodig. Decanteren lijkt noodzakelijk. Zeker niet koel drinken.

Op plaats nummer 5 komt de G ewürtztraminer Kabinett trocken 2006 .

Lekker fruitig zonder te zoet te zijn. Mooi zuurtje en bittertje. Proefde lychi. Beetje onbestemde afdronk. Mooi voor z’n geld.

Op plaats nummer 4 komt de W eissburgunder Trocken 2006 (WD01).

Proefde kaneel, kruidnagel, appel en abrikoos. Zacht fluweel, vet en romig met een lange afdronk.

Op plaats nummer 3 de F orster Pechstein Riesling S pätlese halbtrocken 2003 (RE02).

Mooie wijn, maar wel erg zoet. Bijna dessertwijn. Lekker bij Oosters eten, blauwaderkaas en ouwe Hollandse kaas.

Op plaats nummer 2 komt de D eidesheimer Paradiesgarten Riesling S pätlese trocken 2006 (WD02).

Mooi droog en vol. Perfect evenwicht bitter/zoet/zuur. Proefde Granny Smith. Lekker bij zuurkool denk ik, en maaltijdsalades.

Op plaats nummer 1 komt de D eidesheimer Paradiesgarten Riesling K abinett trocken 2005 (RE01).

Prachtwijn. Peper. Zoethout en venkel in de geur. Prachtig droog. Proefde grapefruit, perzik en anijs. Totale samensmelting van zuur, bitter en zoet.

Sterrenwijn. Moet op de kaart bij grote restaurants.

door Jeroen Escherich 8 februari 2025
Beste wijnvrienden, Het enorme aantal ingezonden wijnen onderstreept het succes van Duitse wijnen in Nederland. Zelfs dat van Riesling, de meest eigenzinnige van allemaal. De jonge Rieslings van goede producenten uit 2023 kunt u blind kopen; ze zullen niet teleurstellen. De dorpswijnen en topwijnen uit 2022 uit individuele wijngaarden, zoals GL, zeker ook niet. Daaronder zijn werkelijk geweldige wijnen, die zeker tien tot twintig jaar meegaan. En vergeet de zoete(re) Rieslings niet, die tegenwoordig minder aandacht krijgen, maar zonder twijfel tot de fijnste expressies van de druif en zijn herkomst behoren.
door Jeroen Escherich 1 november 2023
Beste wijnvrienden, Nog steeds borrelt en pruttelt het in de wijnkelders, maar wordt wel merkbaar minder. Sommige van onze wijnen zijn al volledig uitgegist en rusten nu nog in de tank om fruitige, frisse aroma's te ontwikkelen. Wat we tot nu toe geproefd hebben wijst op goede harmonieuze, sensationele en fruitige wijnen.
door Jeroen Escherich 1 oktober 2023
Beste wijnvrienden, Momenteel zitten we midden in de oogst waar een heel jaar naar toe is gewerkt! Zo zijn we in september begonnen met de druivenoogst van de diverse druivensoorten zoals Auxerrois, Acolon, Regent, St. Laurent, Dornfelder en Portugieser, gevolgd door Sauvignon Blanc, Chardonnay, de eerste Riesling en daarna de Spätburgunder. Terwijl verschillende Rieslings en andere druivensoorten nog een laatste rijpingskik aan de wijnranken ondergaan, beginnen de al eerder geoogste wijnen langzaamaan te gisten in de tanks.
door Jeroen Escherich 1 september 2023
Beste wijnvrienden, Het is begin september en onze wijnboeren staan al in de startblokken. Om het rijpingsproces van de druiven grondig te onderzoeken, vinden er in deze periode ter voorbereiding meerdere wijngaardinspecties plaats, waarbij er intensieve uitwisseling plaatsvindt over de komende voorbereidende maatregelen en de rijpende druiven.
Wijndruivengrootte update
door Jeroen Escherich 1 augustus 2023
Beste wijnvrienden, In de zomer zijn de wijnboeren druk bezig met het loofwerk, wat de kwaliteit van de wijnstokken en daarmee uiteraard de druiventrossen ten goede komt. Een van de kwaliteit verhogende maatregelen is het snoeien van zijscheuten, ook wel ‘dieven’ genoemd. Hierbij worden ongewenste scheuten gesnoeid, hetgeen is bedoeld om de groei van de wijnranken met de wijndruiven te bevorderen.
In onze proeverij komt de Pfalz heel sterk voor de dag
door Jeroen Escherich 29 juli 2023
Beste wijnvrienden, Dat Riesling, en dan vooral uit Duitsland en droog, populair is geworden, hoeven we niet meer te benadrukken. Want je móét tegenwoordig Duitse Riesling in je assortiment hebben, verschillende typen zelfs. Dat was 25 jaar geleden wel anders. Het is een triomf die er mag wezen. Belangrijk aandeel van het succes gaat naar de droge wijnen, met de Grosse Gewächse en andere individuele-wijngaardwijnen als boegbeeld. In onze proeverij komt de Pfalz heel sterk voor de dag, een rieslinggebied waar tegenwoordig heel droge wijnen gemaakt kunnen worden. Zoete Riesling, ook een absolute specialiteit van Duitsland, is beduidend minder gevraagd dan droge.
Onze wijndruiven zijn op dit moment al zo groot als een erwt!
door Jeroen Escherich 1 juli 2023
Beste wijnvrienden, Ontbladeren staat voor het deels verwijderen van het bladerdek bij de wijnstok. Inmiddels zijn wijnboeren in de wijngaarden al hiermee aan de slag gegaan om goede ventilatie van de wijnstok en gecomprimeerd zonlicht te kunnen garanderen. Dit proces, dat vaak machinaal wordt uitgevoerd, maar ook handmatig, is essentieel voor de jonge, groeiende druiven. Vooral in tijden van hevige regen drogen bessen moeilijk. Natte bessen zijn gevoelig voor Botrytis-rot en voor andere ziekten. Het intensere zonlicht, gegarandeerd door het ontbladeren, verhoogt de temperatuur in de bessen tijdens het rijpen. Hierdoor profiteren rode druivenrassen van het intensievere zonlicht en zo ontwikkelen zij een meer resistente schil met een mooie heldere kleur.
Bloesemknoppen vormen de basis voor de latere druiventrossen
door Jeroen Escherich 1 juni 2023
Beste wijnvrienden, In onze wijngaarden in en rondom Deidesheim, Forst, Mußbach en Ruppertsberg beginnen de wijnstokken te bloeien. Eind mei / begin juni komen de wijnstokken tot bloei. Om te kunnen bloeien hebben wijnstokken gemiddelde dagtemperaturen nodig van minstens 15° C, maar ze gedijen nog beter als de temperatuur rond de middag 20-25° C bedraagt.
door Jeroen Escherich 1 mei 2023
Beste wijnvrienden, Het snoeien en opbinden van wijnstokken in de wijngaarden wordt tijdens de eerste zonnige dagen gevolgd door inzaaiingen met blijvend groen in de tussenliggende delen tussen de rijen met wijnranken. Dit gezaaide groen bloeit in rap tempo.
door Jeroen Escherich 1 april 2023
Beste wijnvrienden, Loop je in dit jaargetijde door de wijngaarden, dan zie je vaak bruine kunststoffen meerkamerampullen aan wijnstokken hangen. Wat zijn dit voor ampullen en waartoe dienen deze?
Meer posts
Share by: